Wykonanie

Na specjalne życzenie jednej z Czytelniczek (Pozdrawiam gorąco!) podaję przepis na domową esencję
waniliową, a przy okazji także na fruktozę aromatyzowaną prawdziwą
wanilią.W sprzedaży najczęściej dostępne są jedynie aromaty z waniliną, a jak daleko im do prawdziwej
wanilii sami będzie mogli ocenić:)Przepis podpatrzyłam u Mistrzyni słodkich wypieków .2
laski wanilii200-300 ml
spirytusuwysoki, wąski słoik/butelka
Laski wanilii, w całości, włożyć do słoika i zalać
spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Po tym czasie
spirytus wchłonie aromat
wanilii, nabierze ciemno-
miodowego koloru i można go będzie dodawać do deserów i ciast.Gdy skończy się już zapas esencji waniliowej, dołożyć kolejną 1 lub 2
laski wanilii do tych które były wcześniej i ponownie zalać
spirytusem. (Jak widać na zdjęciu, u mnie jest to już 3-4 partia.)

FRUKTOZA AROMATYZOWANA PRAWDZIWĄ
WANILIĄ1-2
laski wanilii1 szklanka fruktozy/cukru brzozowegoszeroki, niski słoikFruktozę lub
cukier brzozowy zmielić w młynku do
kawy, lub utrzeć w moździerzu na puder. (Opcjonalnie)Strączki
wanilii pokroić na 4 cm kawałki, rozciąć i łyżeczką lub nożem wyskrobać czarne, bardzo drobne ziarenka.Pocięte strączki oraz ziarenka wymieszać z fruktozą (
cukrem brzozowym) i włożyć do słoika. Zakręcić i wymieszać. Pozostawić w ciemnym miejscu na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie fruktoza wchłonie
aromat waniliowy i można jej będzie używać do aromatyzowania deserów i ciast.W miarę zmniejszania się zapasów, można na bieżąco dokładać nowe kawałki
wanilii i uzupełniać wszystko fruktozą.Smacznego:)