ßßß Cookit - przepis na ESENCJA WANILIOWA

ESENCJA WANILIOWA

nazwa

Wykonanie

Na specjalne życzenie jednej z Czytelniczek (Pozdrawiam gorąco!) podaję przepis na domową esencję waniliową, a przy okazji także na fruktozę aromatyzowaną prawdziwą wanilią.
W sprzedaży najczęściej dostępne są jedynie aromaty z waniliną, a jak daleko im do prawdziwej wanilii sami będzie mogli ocenić:)
Przepis podpatrzyłam u Mistrzyni słodkich wypieków .
2 laski wanilii
200-300 ml spirytusu
wysoki, wąski słoik/butelka
Laski wanilii, w całości, włożyć do słoika i zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Po tym czasie spirytus wchłonie aromat wanilii, nabierze ciemno-miodowego koloru i można go będzie dodawać do deserów i ciast.
Gdy skończy się już zapas esencji waniliowej, dołożyć kolejną 1 lub 2 laski wanilii do tych które były wcześniej i ponownie zalać spirytusem. (Jak widać na zdjęciu, u mnie jest to już 3-4 partia.)
FRUKTOZA AROMATYZOWANA PRAWDZIWĄ WANILIĄ
1-2 laski wanilii
1 szklanka fruktozy/cukru brzozowego
szeroki, niski słoik
Fruktozę lub cukier brzozowy zmielić w młynku do kawy, lub utrzeć w moździerzu na puder. (Opcjonalnie)
Strączki wanilii pokroić na 4 cm kawałki, rozciąć i łyżeczką lub nożem wyskrobać czarne, bardzo drobne ziarenka.
Pocięte strączki oraz ziarenka wymieszać z fruktozą (cukrem brzozowym) i włożyć do słoika. Zakręcić i wymieszać. Pozostawić w ciemnym miejscu na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie fruktoza wchłonie aromat waniliowy i można jej będzie używać do aromatyzowania deserów i ciast.
W miarę zmniejszania się zapasów, można na bieżąco dokładać nowe kawałki wanilii i uzupełniać wszystko fruktozą.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/01/21/esencja-waniliowa