Wykonanie
Wiśnie to
owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich
przetworów. Przygotowałam
wiśnie z myślą o późniejszym wykorzstaniu ich do ciast,
tortów i na frużelinę do naleśników,
lodów lub innych deserów. Dlatego też
wiśnie zostały pozbawione pastek.Jeśli przygotowujesz kompoty z
wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową.I kompot i
wiśnie z przeznaczeniem do wypieków przygotowuje się identycznie, zalewa słodkim
syropem i pasteryzuje.
Syrop, by było zdrowiej zamiast
cukrem posłodziłam
ksylitolem.Kompot jest wyjątkowo esencjonalny także frużelinę przygotujesz błyskawicznie. Odmierzoną ilość zalewy z kompotu wymieszaj z
mąką ziemniaczaną, umieść w garnuszku z
wiśniami i mieszając doprowadź do wrzenia. Gorąca frużelina jest idealna do gofrów.
Ksylitol polecany jest dbającym o zdrowie osobom, które chcą ograniczyć spożycie
cukru w swojej diecie. Posiada niski indeks glikemiczny (G-9), dlatego też może być używany przez diabetyków. Pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Jeśli wolisz
cukier, przygotowanie jest identyczne, a
cukier użyj w takiej samej ilości jak
ksylitol, czyli w proporcji 1:1.

Składniki:2 kg
wiśniokoło 1,5 l
wody6-8 łyżek
ksylitolu lub
cukruWykonanie:
wiśnie umyj, wydryluj i napełnij wyparzone i wytarte do sucha słoiki w międzyczasie zagotuj
wodę z
ksylitolem lub
cukremułożone w słoikach
wiśnie zalej gorącym
syropem i zakręć wytartymi do sucha nakrętkamisłoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym papierowym ręcznikiem i nalej
wody o temperaturze zbliżonej do zawartości słoika do wysokości 3/4 jego wysokości Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na ledwie pyrkajacym pasteryzuj 20 minut. Gdy przestygną wyjmij słoiki z gara. Przechowuj w chłodnym miejscu, w spiżarni lub najlepiej w piwnicy. Udanych
przetworów!