Wykonanie
Pizza … o tym daniu mogłabym pisać wiersze, piosenki, fraszki, powieści, nowele itp., itd. Ja po porostu kocham pizzę. To jedyna potrawa, której nie odmawiam. Uwielbiam i tę na puszystym i tę na cienkim, tę na
mące pszennej jak i na razowej, żytnej czy graham. Przez lata szukałam i modyfikowałam różne przepisy i poniższy stanowi dla mnie bazę. To ciasto idealnie sprawdza się przy pizzy cienkiej jak i grubej. Polecam na wspólne pizzowanie z przyjaciółmi ;-).
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia Amerykańska, WłoskaPorcje Czas przygotowania6 pizz 20 minutCzas gotowania Passive
Time10 minut 15 minutPorcje Czas przygotowania6 pizz 20 minutCzas gotowania Passive
Time10 minut 15 minut
Pizza - przepis podstawowyPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia Amerykańska, WłoskaPorcje Czas przygotowania6 pizz 20 minutCzas gotowania Passive
Time10 minut 15 minutPorcje Czas przygotowania6 pizz 20 minutCzas gotowania Passive
Time10 minut 15 minutSkładniki1 kg
mąki14 g suchych
drożdży(lub 50g świeżych)1 łyżka
soli650 ml letniej
wodyPorcje: pizzSposób przygotowania
Drożdże mieszamy z osłodzoną
cukrem letnią
wodą i odstawiamy na 5 minut.Rozczyn wlewamy do zagłębienia w
mące i mieszamy, dodajemy
sól. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 minut. Po wyrobieniu ciasto obsypujemy
maka i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.Ciasto wałkujemy na cienkie (wychodzi około 6) lub grubsze blaty (wychodzi około 4).Na ciasto nakładamy dowolne składniki. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i pieczemy przez około 10 minut.Share this Recipe