Wykonanie
Znacie kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie!
Krem czekoladowy domowej produkcji to przepyszny dodatek do
pieczywa, naleśników, gofrów czy wyjadania łyżeczką. Nie zawiera żadnych „E” ani ulepszaczy. Krem jest zwarty i łatwo
daje się rozsmarowywać na
pieczywie. Ten na zdjęciu jest jeszcze gorący, schłodzony nie jest już lejący ale nadal pyszny :)

Składniki:(na słoik około 300g)100g
cukru200ml
śmietanki kremówki200g
gorzkiej czekolady (lub wg gustu
mlecznej)
aromat waniliowyszczypta
soli2 łyżki
masłaSposób przygotowania:
Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i na małym ogniu podgrzewamy aż
cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Im bardziej intensywny jest kolor karmelu tym bardziej gorzki jest krem. Do karmelu dolewamy
śmietankę i energicznie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy
sól. Garnek zdejmujemy z płyty i dodajmy pokruszoną/pokrojona
czekoladę oraz 2 łyżki
masła i dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.