Wykonanie

Czym można uszczęśliwić bardzo wymagającego miłośnika słodyczy?Dobrą czekolada? Banalnie, ale czasem za mało.Gdy snuje się po domu jak cień, zaglądając w każdy kąt i mrucząć pod nosem "Zjadłbym coś dobrego" nadchodzi czas by zakasać rękawy i przygotować coś specjalnego. Słodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować
wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika.Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:).

150g
cukru50g
masła250g
śmitanki kremówkiszczypta suszonego
imbiruszczypta
soli1 łyżka
aromatu waniliowegoDo szerokiego garnka o grubym spodzie wsypujemy
cukier. Podgrzewamy nie mieszając, aż nastąpi proces karmelizacji-
cukier stopi się i przybierze złoty odcień (ważne aby warstwa
cukru na dnie naczynia byla cienka, wówczas nie przypalimy karmelu). Następnie do garnka z karmelem wlewamy
śmietankę z
przyprawami i roztopione
masło. Nie przestraszmy się gdy mieszana zacznie wrzeć i intensywnie parować, wszstko jest pod kontrolą. Teraz musimy mieszać całość do momentu roztopienia zbrylonego karmelu i uzyskania gładkiej, płynnej masy. Całośc przelewamy do słoiczków, studzimy i przechowujemy w lodówce.*na podstawie przepisu ze strony addiopomidory.blogspot.com