Wykonanie
SEZAM – POCHODZENIENasiona
sezamu pochodzą z jednorocznej rośliny oleistej uprawianej w Indiach, Chinach oraz w Gwatemali, Meksyku, Sudanie, Egipcie. Jednakże Indie i Chiny są największym producentem i dystrybutorem
sezamu do innych
krajów.Głównym produktem otrzymywanym z
sezamu jest
olej sezamowy, tłoczony na zimno. Zawiera 46% tłuszczów jednonienasyconych, 41% wielonienasyconych i 13% nasyconych.
Olej sezamowy jest podatny na temperatury wyższe niż 70 St. C, pod wpływem których ulega rozkładowi, stąd głównie stosowany jest na zimno np. do sałatek, wtedy zachowuje komplet swoich właściwości.
SEZAM – WŁAŚCIWOŚCI
Sezam uchodzi za bogate źródło kwasów omega-3 . Podobnie jak
orzechy i inne ziarna ma właściwości obniżające ciśnienie
krwi, a to za sprawą sesamolu i sesamoliny – przeciwutleniaczy które to właśnie wpływają na obniżanie ciśnienia
krwi, hamują również procesy starzenia organizmu, podobnie jak inne przeciwutleniacze oraz zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu przez organizm. Dodatkowo
sezam zawiera wartościowe
białko roślinne, spore ilości wapnia – podobno większe niż
mleko, żelazo, cynk, magnez, witaminę E, A i B oraz kwas fitynowy (przeciwutleniacz pomagający usuwać z organizmu nadmiar metali oraz wykazujący właściwości przeciwnowotworowe).Oprócz zwykłego tzw „złotego”
sezamu, dostępny jest również czarny
sezam, który wykazuje silniejsze działanie niż
sezam zwykły.
SEZAM – ZASTOSOWANIEW technologii gastronomicznej najczęściej stosowany jest do produkcji
chałwy,
sezamków lub jako dodatek do deserów, sałatek,
sosów.
Olej sezamowy ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stosowany do kąpieli i masaży uelastycznia i wygładza naskórek oraz oczyszcza organizm z toksyn.
