Wykonanie
Stewia to roślina, której właściwości znane są już niemal na całym świecie. Ten naturalny słodzik pochodzi z Ameryki południowej, gdzie uprawiany był od setek lat. Sukcesywnie „wędrując” przez całą Azję (od Japoni, po Izrael)
stewia dotarła nareszcie do Polski. Głównym jej walorem są słodsze od
cukru (sacharozy) o 300
razy liście, których spożycie nie wpływa na podwyższenie poziomu glukozy we
krwi co sprawia, że mogą jej używać bez ograniczeń osoby borykające się z cukrzycą. Stąd też
stewia nazywana jest często naturalnym słodzikiem. Suszone liście
stewii to również idealna alternatywa dla osób walczących z nadwagą, gdyż przy minimalnej zawartości kalorii dostarcza nam sporej ilości
słodyczy, świetnie nadając się tym samym do słodzenia
kawy i
herbaty.Świeże liście
stewii, choć jeszcze niezbyt popularne w Polsce można dodawać do sałatek, natomiast suszone (dostępne w prawie każdej herbaciarni czy sklepie zielarskim) mogą służyć jako dodatek nie tylko do
napojów gorących ale także do
przetworów owocowych co czyni je nisko kalorycznymi.Roślina ta swój intensywnie słodki smak zawdzięcza stewiozydom znajdującym się w jej liściach, stąd jej nazwa –
Stewia.
Stewia to bogactwo cennych składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, mangan, cynk, kobalt, krzem, chrom, żelazo i selen) jak też witamin takich jak witamina C oraz szereg witamin z grupy B. składa się również z wartościowego
białka roślinnego oraz substancji tłuszczowych.Główne pro zdrowotne właściwości
stewii – naturalnego słodzika:stosowana w profilaktyce cukrzycy i otyłościstosowana w profilaktyce nadciśnienia ze wzgledu na właściwości 0bniżające ciśnienie
krwiwspomaga leczenie infekcjiposiada właściwości moczopędne wykorzystywane w leczeniu niewydolności nerekduża zawartość wapnia wspomaga leczenie próchnicy, paradontozy,napar ze
stewii ma działanie odprężające i kojące wykorzystywany w leczeniu depresji oraz chronicznych stanów przemęczeniawłaściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne w przeciwieństwie do sztucznych słodzików nie stwierdzono przeciwwskazań w stosowaniu
stewii jako słodzika.Kilka ważnych informacji o tym naturalnym słodziku czyli
stewii:może być stosowana do dań poddawanych obróbce cieplnej gdyż jest odporna na wysoką temperaturęsłodsza o 300
razy od sacharozy (
cukru) uchodzi za naturalny słodzikjest rozpuszczalna zarówno w alkoholach jak i w wodzieposiada zbliżoną do
zera liczbę kaloriibezpieczna dla diabetyków (nie podnosi poziomu
cukru we
krwi)nietoksycznamoże być stosowana przez osoby chore na fenyloketonurięstabilna w płynach o pH od 3 do 9 czyli zarówno kwaśnych jak i zasadowych
