ßßß Cookit - przepis na STEWIA – NATURALNY SŁODZIK

STEWIA – NATURALNY SŁODZIK

nazwa

Składniki

Wykonanie

Stewia to roślina, której właściwości znane są już niemal na całym świecie. Ten naturalny słodzik pochodzi z Ameryki południowej, gdzie uprawiany był od setek lat. Sukcesywnie „wędrując” przez całą Azję (od Japoni, po Izrael) stewia dotarła nareszcie do Polski. Głównym jej walorem są słodsze od cukru (sacharozy) o 300 razy liście, których spożycie nie wpływa na podwyższenie poziomu glukozy we krwi co sprawia, że mogą jej używać bez ograniczeń osoby borykające się z cukrzycą. Stąd też stewia nazywana jest często naturalnym słodzikiem. Suszone liście stewii to również idealna alternatywa dla osób walczących z nadwagą, gdyż przy minimalnej zawartości kalorii dostarcza nam sporej ilości słodyczy, świetnie nadając się tym samym do słodzenia kawy i herbaty.
Świeże liście stewii, choć jeszcze niezbyt popularne w Polsce można dodawać do sałatek, natomiast suszone (dostępne w prawie każdej herbaciarni czy sklepie zielarskim) mogą służyć jako dodatek nie tylko do napojów gorących ale także do przetworów owocowych co czyni je nisko kalorycznymi.
Roślina ta swój intensywnie słodki smak zawdzięcza stewiozydom znajdującym się w jej liściach, stąd jej nazwa – Stewia. Stewia to bogactwo cennych składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, mangan, cynk, kobalt, krzem, chrom, żelazo i selen) jak też witamin takich jak witamina C oraz szereg witamin z grupy B. składa się również z wartościowego białka roślinnego oraz substancji tłuszczowych.
Główne pro zdrowotne właściwości stewii – naturalnego słodzika:
stosowana w profilaktyce cukrzycy i otyłości
stosowana w profilaktyce nadciśnienia ze wzgledu na właściwości 0bniżające ciśnienie krwi
wspomaga leczenie infekcji
posiada właściwości moczopędne wykorzystywane w leczeniu niewydolności nerek
duża zawartość wapnia wspomaga leczenie próchnicy, paradontozy,
napar ze stewii ma działanie odprężające i kojące wykorzystywany w leczeniu depresji oraz chronicznych stanów przemęczenia
właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne w przeciwieństwie do sztucznych słodzików nie stwierdzono przeciwwskazań w stosowaniu stewii jako słodzika.
Kilka ważnych informacji o tym naturalnym słodziku czyli stewii:
może być stosowana do dań poddawanych obróbce cieplnej gdyż jest odporna na wysoką temperaturę
słodsza o 300 razy od sacharozy (cukru) uchodzi za naturalny słodzik
jest rozpuszczalna zarówno w alkoholach jak i w wodzie
posiada zbliżoną do zera liczbę kalorii
bezpieczna dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi)
nietoksyczna
może być stosowana przez osoby chore na fenyloketonurię
stabilna w płynach o pH od 3 do 9 czyli zarówno kwaśnych jak i zasadowych
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/cukier-dla-cukrzykow-czym-jest-stewia-naturalny-slodzik