ßßß
Stewia to roślina, której właściwości znane są już niemal na całym świecie. Ten naturalny słodzik pochodzi z Ameryki południowej, gdzie uprawiany był od setek lat. Sukcesywnie „wędrując” przez całą Azję (od Japoni, po Izrael) stewia dotarła nareszcie do Polski. Głównym jej walorem są słodsze od cukru (sacharozy) o 300 razy liście, których spożycie nie wpływa na podwyższenie poziomu glukozy we krwi co sprawia, że mogą jej używać bez ograniczeń osoby borykające się z cukrzycą. Stąd też stewia nazywana jest często naturalnym słodzikiem. Suszone liście stewii to również idealna alternatywa dla osób walczących z nadwagą, gdyż przy minimalnej zawartości kalorii dostarcza nam sporej ilości słodyczy, świetnie nadając się tym samym do słodzenia kawy i herbaty.Świeże liście stewii, choć jeszcze niezbyt popularne w Polsce można dodawać do sałatek, natomiast suszone (dostępne w prawie każdej herbaciarni czy sklepie zielarskim) mogą służyć jako dodatek nie tylko do napojów gorących ale także do przetworów owocowych co czyni je nisko kalorycznymi.Roślina ta swój intensywnie słodki smak zawdzięcza stewiozydom znajdującym się w jej liściach, stąd jej nazwa – Stewia. Stewia to bogactwo cennych składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, mangan, cynk, kobalt, krzem, chrom, żelazo i selen) jak też witamin takich jak witamina C oraz szereg witamin z grupy B. składa się również z wartościowego białka roślinnego oraz substancji tłuszczowych.Główne pro zdrowotne właściwości stewii – naturalnego słodzika:stosowana w profilaktyce cukrzycy i otyłościstosowana w profilaktyce nadciśnienia ze wzgledu na właściwości 0bniżające ciśnienie krwiwspomaga leczenie infekcjiposiada właściwości moczopędne wykorzystywane w leczeniu niewydolności nerekduża zawartość wapnia wspomaga leczenie próchnicy, paradontozy,napar ze stewii ma działanie odprężające i kojące wykorzystywany w leczeniu depresji oraz chronicznych stanów przemęczeniawłaściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne w przeciwieństwie do sztucznych słodzików nie stwierdzono przeciwwskazań w stosowaniu stewii jako słodzika.Kilka ważnych informacji o tym naturalnym słodziku czyli stewii:może być stosowana do dań poddawanych obróbce cieplnej gdyż jest odporna na wysoką temperaturęsłodsza o 300 razy od sacharozy (cukru) uchodzi za naturalny słodzikjest rozpuszczalna zarówno w alkoholach jak i w wodzieposiada zbliżoną do zera liczbę kaloriibezpieczna dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi)nietoksycznamoże być stosowana przez osoby chore na fenyloketonurięstabilna w płynach o pH od 3 do 9 czyli zarówno kwaśnych jak i zasadowych