ßßß
Kiedy zasięgnęłam wiedzy na temat stewii, byłam zaskoczona, że tak niepozorna roślinka dostarcza tak wielu korzyści. Starałam się zrobić porządny research, oparty na rzetelnych informacjach i mam nadzieję, że mi się udało. Jeśli macie większą niż ja wiedzę na temat stewii, bardzo proszę o komentarz. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, starałam się jedynie bazować na sprawdzonych źródłach.- jest jedną z najsłodszych roślin – może być używana zamiast cukru,- zachowuje swoje właściwości do temperatury 200 stopni, ale różni się od cukru pod pewnymi względami (jest słodsza – świeże liście ok. 5 razy, suszone – 10-20 razy, nie ulega karmelizacji, ma lekko ziołowy posmak – zwłaszcza suszona),- zarówno ‘surowe’ liście, jak i susz są jadalne (zjedzenie jednego listka daje wrażenie pysznego cukierka),- stewię można uprawiać w domu, w zwykłej doniczce (w warunkach nasłonecznionych, najlepsze w tym celu są okna wschodnie; powinna być regularnie podlewana, ale nie przelewana) lub w ogródku,- polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na cukrzycę (nie podnosi stężenia glukozy we krwi) oraz dbającym o linię – praktycznie nie zawiera kalorii, a także wszystkim, którzy chcą wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do swojej codziennej diety,- jest jednym ze składników past do zębów (posiada właściwości przeciwpróchnicze i hamuje wzrost płytki nazębnej),- wskazana dla osób z podwyższonym ciśnieniem krwi – wg badań ma właściwości obniżające ciśnienie,- jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię,- nie ma właściwości toksycznych – była testowana i jej stosowanie nie wykazało żadnych skutków ubocznych,- można przechowywać ją długo.
Wkrótce zapraszam na przepisy z udziałem stewii!Źródła informacji:- www.naszekrzewy.pl (stewia); stąd pochodzi moja stewia;- strona z informacjami ;- strona z informacjami 2 ;