Wykonanie
Dziś mam dla Was pucharek pełen zdrowia i pysznych smaków.
Kokosowe chia z
owocowym musem i migdałowymi ziarenkami możecie zjeść na deser, kolację lub śniadanie. Przygotowanie jest niezmiernie proste. Taki pucharek właściwie "robi się sam". A dlaczego? Otóż zdrowe nasionka chia pęcznieją spokojnie w lodówce kiedy Wy śpicie lub zajmujecie się innymi rzeczami w ciągu dnia. Spróbujcie. Zapraszam na przepis.
Składniki:2 łyżki nasion chia165 ml
mleczka kokosowego light1/2 łyżeczki
miodu (u mnie
nektarowo-spadziowy)1 średni
bananokoło 1 1/2 łyżki mrożonych
jagód2 czubate łyżeczki ziarenek "
Migdałowy Przylądek"*
jagody można zastąpić innymi
owocami; ja zawsze posiadam w zamrażarce spory zapas letnich
owocówPrzygotowanie:Do pucharka lub innego naczynia wlewamy
mleczko kokosowe, dodajemy 2 łyżki nasionek chia i pół łyżeczki
miodu. Wszystko razem przez chwilę dokładnie mieszamy. Następnie wstawiamy do lodówki. Ja swój pucharek przygotowuję albo z samego rana, wówczas
mogę się nim zajadać w formie deseru po obiedzie lub na kolację. Taki pucharek chia można również przygotować wieczorem i zjeść do na śniadanie. Pucharek powinien być w lodówce minimum 3 godziny.Gdy nasze nasionka odpowiednio napęcznieją przygotowujemy
mus owocowy. Do misy blendera przekładamy obranego i pokrojonego
banana oraz zamrożone
jagody (
jagód nie trzeba rozmrażać). Miksujemy na gładki mus.
Owocowy mus kładziemy ostrożnie łyżką na
kokosowe chia. Całość po wierzchu posypujemy
migdałową mieszanką ziarenek.Podajemy. Jemy w "warstwach" lub mieszamy całość łyżeczką.
Smacznego