ßßß Cookit - przepis na Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami

Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was pucharek pełen zdrowia i pysznych smaków. Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami możecie zjeść na deser, kolację lub śniadanie. Przygotowanie jest niezmiernie proste. Taki pucharek właściwie "robi się sam". A dlaczego? Otóż zdrowe nasionka chia pęcznieją spokojnie w lodówce kiedy Wy śpicie lub zajmujecie się innymi rzeczami w ciągu dnia. Spróbujcie. Zapraszam na przepis.
Składniki:
2 łyżki nasion chia
165 ml mleczka kokosowego light
1/2 łyżeczki miodu (u mnie nektarowo-spadziowy)
1 średni banan
około 1 1/2 łyżki mrożonych jagód
2 czubate łyżeczki ziarenek "Migdałowy Przylądek"
* jagody można zastąpić innymi owocami; ja zawsze posiadam w zamrażarce spory zapas letnich owoców
Przygotowanie:
Do pucharka lub innego naczynia wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy 2 łyżki nasionek chia i pół łyżeczki miodu. Wszystko razem przez chwilę dokładnie mieszamy. Następnie wstawiamy do lodówki. Ja swój pucharek przygotowuję albo z samego rana, wówczas mogę się nim zajadać w formie deseru po obiedzie lub na kolację. Taki pucharek chia można również przygotować wieczorem i zjeść do na śniadanie. Pucharek powinien być w lodówce minimum 3 godziny.
Gdy nasze nasionka odpowiednio napęcznieją przygotowujemy mus owocowy. Do misy blendera przekładamy obranego i pokrojonego banana oraz zamrożone jagody (jagód nie trzeba rozmrażać). Miksujemy na gładki mus.
Owocowy mus kładziemy ostrożnie łyżką na kokosowe chia. Całość po wierzchu posypujemy migdałową mieszanką ziarenek.
Podajemy. Jemy w "warstwach" lub mieszamy całość łyżeczką.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/10/Kokosowe-chia-z-owocowym-musem-i-migdalowymi.html