Wykonanie
Szaleją najróżniejsze choroby a my wspomagamy się zbawiennym
napojem, który od kilku lat pozwala nam skutecznie unikać kłopotów zdrowotnych zwłaszcza w okresie jesiennym. Kto na wiosnę zrobił
syrop z mniszka lekarskiego ten ma teraz niemało powodów do zadowolenia - jest fantastyczny dla naszego układu odpornościowego i ma szereg innych zalet (wspominałam o nich przy okazji przepisu na
syrop z mniszka lekarskiego - tutajDo mniszka dodajmy
imbir - działajcy przeciwzapalnie i rozgrzewająco, leczy infekcje i pomaga na chore gardło. Zwieńczeniem jest
sok z cytryny a wszystko podajemy w formie smacznego, ciepłego
napoju. Genialne!Nie zrobiliście
syropu z mniszka? Pamiętajcie o tym w przyszłym roku podczas kwtnięcia mleczy. Od biedy można
syrop zastąpić naturalnym
miodem choć zdecydowanie zachęcam do przygotowania domowego
syropu na wiosnę.Składniki:2 łyżeczki
syropu z mniszka lekarskiego1 cm korzenia
imbirusok z ćwiartki
cytrynyzimna i gorąca
wodaPrzygotowanie:
Imbir obieramy i przeciskamy przez praskę prosto do szklanki. Dolewamy
sok z cytryny i uzupełniamy szklankę do połowy zimną, przegotowaną
wodą. Następnie dopełniamy wrzątkiem (nie na odwrót)
Napój dosładzamy
syropem z mniszka i wypijamy ciepły.Smacznego!W czasie krążących jesienią chorób wypijam szklankę takiego
napoju codziennie rano.