Wykonanie
W lodówce została mi połówka
melona, która to stała się inspiracją do przygotowania zupy. Przejrzałam wiele internetowych przepisów, ale żaden w stu procentach mnie nie przekonał. Postanowiłam więc postawić na pełną improwizację. Dodany
kardamon przebił mdłą nutę
melona, a kremówka i
miód podbiły jego
słodycz. Wyszła bardzo oryginalna i dobra zupa melonowa.

Na 1 porcje:1/2
melona2 łyżki
miodu1/2 szklanki
śmietany 30%1 ziarnko
kardamonuodrobina świeżego
imbirusłodka papryka w proszku
Melona pokroić w kostkę i rozgotować w odrobinie
wody do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę blenderem. Ziarnko
kardamonu wyjąć z łupiny i rozetrzeć na proszek, następnie dodać do zupy razem ze
śmietanką,
miodem i odrobiną
imbiru, zagotować. Przed podaniem posypać
słodką papryką.