Wykonanie
Cebulowe muszelki to trochę mniej tradycyjny sposób na faszerowaną
cebulę.
4 duże
cebule,
Sos boloński (gęsty)
bakłażan -1 szt.
Cebule obrać i przekroić na pół. Wyjąć 2-3 środkowe warstwy
cebuli, zostawiając te największe. Duże połówki gotować w osolonej wodzie ok 10 minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. Ugotowaną i schłodzoną
cebulę rozdzielić na warstwy. Na każdy płatek - muszelkę
cebuli wyłożyć gęsty
sos boloński i uformować muszelkę. Formę do pieczenia wysmarować
masłem i ułożyć w niej muszelki
cebulowe. Posypać
bułką tartą. Na koniec dodać kilka
płatków masła. Zapiekać ok. 20 min w 170 stopniach. Podawać ciepłe jako przekąskę z grillowanym
bakłażanem.