Wykonanie
Croissant (wg. Wikipedii) –
pieczywo z
ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na
croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta
Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu.Istnieje kilka wersji różnych legend dotyczących tych rogalików. Według niektórych przekazów,
croissanty wynaleziono na krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel kawiarni "Zur blauben Flasche", namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami.To jest najwspanialszy pomysł na SŁODKIE, lekkie śniadanie kontynentalne. Wystarczy podać gorące rogaliki z
konfiturą pomarańczową. Do tego świeżo wyciśnięty
sok pomarańczowy. Pyszne, ulubione śniadanie nie tylko Francuzów. Coraz bardziej popularne! Na pewno w moim domu :)
Składniki:
1 opakowanie
ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)1 roztrzepane
jajkokonfitura pomarańczowa ETERNOświeże
pomarańcze - do wyciśnięcia soku
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o
boku 15 cm, a następnie każdy kwadrat podziel na dwa trójkąty. Może uda Wam się kupić gotowe ciasto do wypieku rogalików - jest okrągłe, wystarczy je odpowiednio podzielić jak pizzę. Każdy trójkąt
zwiń w rogalik, zaczynając od szerszej części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Zachowując odstępy, żeby miały miejsce na urośnięcie, ułóż rogaliki. Każdy wygnij w kształt półksiężyca i delikatnie przyciśnij końce do podłoża. Na koniec posmaruj rogaliki rozmąconym
jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15-20 minut na złoty kolor.W czasie pieczenia przygotuj sok z
pomarańczy.
Najlepsze są gorące, podane z pyszną
konfiturą! My polecamy
konfiturę pomarańczową - pyyycha, PALCE LIZAĆ!
Następnym razem podajcie inny smak
konfitury ETERNO, za każdym razem nowe, smaczne śniadanie!
Takie śniadanie jest przepyszne, bo wspaniale komponują się smaki - ciasto samo w sobie nie jest słodkie, ale jest cudownie puszyste i chrupiące.
Konfitura bardzo aromatyczna, wyraźnie wyczuwa się smak
pomarańczy i jej skórki - wspaniale uzupełnia smak
croissantów, nadaje cudowną
słodycz. A do tego orzeźwiający, słodko - kwaśny smak soku.Chwila moment i nic nie zostaje:
Przyznam się, że zainspirowałam się sobotnim programem Pani Ewy Wachowicz, która właśnie przygotowała takie rogaliki. Do nich przyrządzała szybką
konfiturę wiśniową, a ja od razu pomyślałam o
konfiturze pomarańczowej ETERNO! Dzisiaj rano przetestowałam i nie żałuję. Wyszło pysznie. Bardzo spodobał mi się taki prosty, szybki sposób na przyrządzenie takich smakołyków. I Wam polecam!SMACZNEGO!