ßßß
spód – kruche ciasteczka lub herbatnikiKrem jasny:1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 łyżeczki esencji waniliowej2 szklanki mleka w proszku250 g masła200g serka homogenizowanego waniliowegoKrem karmelowy:puszka mleka skondensowanego słodzonego200 g orzeszków arachidowych solonychDodatkowo:paczka herbatników maślanych – 200gpaczka herbatników kakaowych – 200gpolewa czekoladowaMleko i cukier podgrzać do rozpuszczenia.Masło utrzeć i partiami dodawać ciepłą mieszankę mleczną i mleko w proszku oraz serek.Na końcu dodać esencję waniliową.Blaszkę o wymiarach 35x25cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć warstwę kruchych ciasteczek.Na ciastach rozłożyć jasną masę – wyrównać.Na kremie ułożyć jasne herbatniki.Mleko skondensowane gotować około 3 godzin i przestudzone połączyć z orzeszkami.Masę karmelową wyłożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć na niej kakaowe herbatniki.Na herbatniki wylać dowolną polewę czekoladową.Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.Smacznego!!
