Wykonanie

1kg
wątroby wieprzowej30 dag
schabu8-10
cebul500g
smalcusólWątrobę pokroić na drobne kawałki (ok 2cm x 2cm),
schab jeszcze drobniej (na szpyrki).
Cebulę pokroić w talarki. W brytfannie rozpuścić
smalec, wrzucić pokrojoną
cebulę i smażyć w tłuszczu aż się zeszkli i lekko zrumieni (będzie delikatnie złota), dodać
schab. Gdy
schab i
cebula będą gotowe- wrzucić wątrobę. Trzymać na ogniu 1 minutę! Wyłączyć i posolić (dość sporo-
smalec potrzebuje
soli). Pozostawić do ostygnięcia.Ważne:
wątróbki nie solimy bo
zrobi się twarda. Gdy posolimy potrawę na koniec,
sól przeniknie do
wątróbki.Podawać na ciepło z
chlebem lub na zimno smarować
chleb.