ßßß Cookit - przepis na Domowy jogurt

Domowy jogurt

Wykonanie

Domowy jogurt
Bardzo prosty w wykonaniu, bardzo pyszny w spożywaniu… (rymuję nawet!) Potrzebne będzie mleko pasteryzowane (nie UHT) i małe opakowanie jogurtu – naturalnego lub greckiego. I naczynia, garnek, w którym będziecie grzać mleko i słoiczki na jogurt. Jeśli ktoś ma termometr do sprawdzenia temperatury mleka – to wspaniale, jeśli nie macie, wystarczy badanie „organoleptyczne”, wsadzamy palec do garnka i … już
PRZYGOTOWANIE:
1 litr mleka stawiamy na kuchni i podgrzewamy do temperatury około 40-45 stopni Celsjusza. (Palec włożony do mleka ma „wytrzymać” około 10 sek.)
Czas grzania ma wpływ na gęstość naszego jogurtu, im dłuższy – tym mniej wodnisty będzie po zakończeniu produkcji. Ja podgrzewałam mleko około 1,5 godziny.
2-3 łyżki jogurtu wymieszać z małą ilością ciepłego mleka i wlać do garnka. Zamieszać, przelać do słoiczków, zamknąć je.
I PO PRACY!
Teraz już się robi „samo”. Słoiki otulamy kocem, stawiamy przy grzejniku – najlepiej na całą noc. Gotowy jogurt wstawiamy do lodówki, może tam przetrwać tydzień, ale praktyka pokazuje, że wcześniej zostanie skonsumowany
UWAGA
Jeśli jogurt na nasz gust jest zbyt rzadki – dodajemy do mleka 4 łyżeczki mleka w proszku. jak zrobić jogurt jogurt jogurt domowy jogurt grecki mleko
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2013/03/domowy-jogurt.html