Wykonanie
Domowy
jogurt
Bardzo prosty w wykonaniu, bardzo pyszny w spożywaniu… (rymuję nawet!) Potrzebne będzie
mleko pasteryzowane (nie UHT) i małe opakowanie
jogurtu – naturalnego lub greckiego. I naczynia, garnek, w którym będziecie grzać
mleko i słoiczki na
jogurt. Jeśli ktoś ma termometr do sprawdzenia temperatury
mleka – to wspaniale, jeśli nie macie, wystarczy badanie „organoleptyczne”, wsadzamy palec do garnka i … jużPRZYGOTOWANIE:1 litr
mleka stawiamy na kuchni i podgrzewamy do temperatury około 40-45 stopni Celsjusza. (Palec włożony do
mleka ma „wytrzymać” około 10 sek.)Czas grzania ma wpływ na gęstość naszego
jogurtu, im dłuższy – tym mniej wodnisty będzie po zakończeniu produkcji. Ja podgrzewałam
mleko około 1,5 godziny.2-3 łyżki
jogurtu wymieszać z małą ilością ciepłego
mleka i wlać do garnka. Zamieszać, przelać do słoiczków, zamknąć je.I PO PRACY!Teraz już się robi „samo”. Słoiki otulamy kocem, stawiamy przy grzejniku – najlepiej na całą noc. Gotowy
jogurt wstawiamy do lodówki, może tam przetrwać tydzień, ale praktyka pokazuje, że wcześniej zostanie skonsumowanyUWAGAJeśli
jogurt na nasz gust jest zbyt rzadki – dodajemy do
mleka 4 łyżeczki
mleka w proszku. jak zrobić
jogurt jogurt jogurt domowy
jogurt grecki mleko