Wykonanie

Powidło ze
śliwek węgierek z dodatkiem
kakao, zwane czekośliwkąIdealne do tostów, naleśników, gofrów, ciast i deserów,Wspaniała
słodycz ze
śliwek zamknięta w słoiczku.Palce lizać!Składniki:2,5 kg
śliwek węgierek750 g
cukru2
cukry wanilinowe200 g
kakao (najlepiej DecoMorreno)Wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
Śliwki przekładamy do rondla z grubym dnem i smażymy, aż puszczą sokWsypujemy
cukier i
cukier wanilinowy i smażymy (bez przykrycia) 2 godziny, aż sok ze
śliwek odparuje, a
śliwki zgęstnieją. Od czasu do czasu mieszamyPod koniec smażenia dodajemy
kakao, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymyGorące powidło przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15 minutSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
