Wykonanie
Bardzo smakują mi
mleka wegańskie. Choć na razie przygotowałam ich niezbyt dużo, jestem do nich pozytywnie nastawiona. Wiem, że się nie zawiodę ich smakiem. Tak też było tym razem.
Mleko z
nerkowców podbiło moje podniebienie i zacznę przygotowywać je częściej.Również was zachęcam do wykorzystania
orzechów do produkcji
mleka:)Przepis można dowolnie modyfikować.
Mleko wychodzi dość skondensowane, więc można dodać więcej
wody. Jeśli ktoś preferuje słodsze
napoje może je posłodzić.Składniki:200g
nerkowców2 szklanki przegotowanej
wodyPrzepis na
mleko jest dziecinnie prosty.
Orzechy wsypujemy do pojemniczka i zalewamy je ciepłą
wodą. Odstawiamy je na kilka godzin lub, tak jak ja, na całą noc. W tym czasie
orzechy zmiękną.Po upływie tego czasu
orzechy razem z
wodą blendujemy przez kilka minut, aż do otrzymania jednolitej masy.
Mleko przelewamy przez sitko z gazą, na której pozostanie "papka" orzechowa. Można ją wykorzystać do porannych owsianek,
serków itp.
Mleko przechowujemy w lodówce.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować
mleko z
nerkowców, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach
nerkowców:są kopalnią zdrowych tłuszczów, dzięki którym mają właściwości przeciwzakrzepowych, a także obniżających poziom złego cholesterolu,zawierają sporo
białka,są bogate magnez, fosfor, żelazo i cynk, a także witaminy E i z grupy B.