ßßß Cookit - przepis na KONFITURA Z MALIN

KONFITURA Z MALIN

nazwa

Wykonanie

2 kg świeżych malin
1,5 kg cukru
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE :
Cukier wsypujemy do garnka w którym będziemy gotować konfiturę, dodajemy maliny,lekko mieszamy, pozostawiamy na około 30 minut.
Kiedy maliny puszczą sok, zaczynamy gotować konfiturę, mieszamy co 5-10 minut, pamiętając że sok się redukuje a konfitura gęstnieje i coraz łatwiej przywiera do dna naczynia dlatego mieszamy ją coraz częściej.
Samo gotowanie zajmuje około 1 godziny w zależności jaki stopień gęstości chcemy uzyskać. Dla mnie wystarczającą gęstość uzyskuję op 1 godzinie, soki częściowo są zredukowane a konfitura jest już gęsta. Zakręcamy gaz.
Na koniec wlewamy sok z cytryny, podkreśli on kolor i smak.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/konfitura-z-malin.html