Wykonanie
2 kg świeżych
malin1,5 kg
cukru1 łyżka
soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE :
Cukier wsypujemy do garnka w którym będziemy gotować
konfiturę, dodajemy
maliny,lekko mieszamy, pozostawiamy na około 30 minut.Kiedy
maliny puszczą sok, zaczynamy gotować
konfiturę, mieszamy co 5-10 minut, pamiętając że sok się redukuje a
konfitura gęstnieje i coraz łatwiej przywiera do dna naczynia dlatego mieszamy ją coraz częściej.Samo gotowanie zajmuje około 1 godziny w zależności jaki stopień gęstości chcemy uzyskać. Dla mnie wystarczającą gęstość uzyskuję op 1 godzinie,
soki częściowo są zredukowane a
konfitura jest już gęsta. Zakręcamy gaz.Na koniec wlewamy
sok z cytryny, podkreśli on kolor i smak.