Wykonanie
Dzisiaj wpis super szybki tak jak ta
sałatka - prosta, efektowna, no i pyszna - i o takie nam chodzi :)Potrzebne:-
szpinak - najlepiej
młody-
pomarańcze - słodkie i soczyste-
nerkowce +
orzechy włoskie (najlepiej połówki, wyglądają elegancko) = coś na ząb i do ozdoby- sos makowy = 3 łyżki
oliwy + 1 łyżka
soku z cytryny + trochę
soli + 1 łyżka
maku - wymieszać i odstawić1.
Szpinak myjemy porządnie, odrywamy listki od łodyg a większe liście rwiemy na kawałki i wrzucamy od razu do miski.2.
Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy na kawałki w sam raz do jedzenia, dorzucamy do
szpinaku.3.
Nerkowce i
orzechy włoskie wcześniej moczymy (dlaczego? zapraszam tutaj), odsączamy, osuszamy; włoskie prażymy chwilę na suchej patelni i tak przygotowane wsypujemy wszystkie do miski.4. Teraz wlewamy sos makowy, mieszamy wszystko pięknie i.. gwarantuję, że znika w mgnieniu oka :)