Wykonanie
Stek z
rostbefu to prawdziwie męskie danie. Tak rzadko go jemy, a przecież jest tak łatwy w przygotowaniu. Wymaga kilku chwil uwagi, a smak - prawdziwa gratka dla mięsożerców. Dodam, że
mięso wato kupić u sprawdzonego sprzedawcy, który wybierze dla nas idealną porcję
mięsa, świeżą i odpowiednią do smażenia. Podajemy z podsmażonymi
ziemniakami i
ogórkami konserwowymi. Zapraszam!
SKŁANIKI:- 50 dag
steku z
rostbefu-
sól-
pieprz- 4 łyżki
masła klarowanegoDodatkowo:- przysmażane ziemniaczki lub inny ulubiony dodatek-
ogórki konserwowePRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 170C.
Stek przyprawiamy z obu stron
solą i
pieprzem, a na patelni rozgrzewamy
masło.
Mięso chwilkę podsmażamy z każdej strony by zamknąć
pory, a przy tym zatrzymujemy wszystkie
soki w
mięsie. Gdy
mięso jest już złociste, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 7-10 min (w zależności od grubości). Po tym czasie
stek powinien być lekko krwisty (medium). Jeśli lubimy bardziej wysmażonego, trzymamy go w piekarniku dłużej ok. 5 min. Smacznego!