ßßß
SKŁANIKI:- 50 dag steku z rostbefu- sól- pieprz- 4 łyżki masła klarowanegoDodatkowo:- przysmażane ziemniaczki lub inny ulubiony dodatek- ogórki konserwowePRZYGOTOWANIE:Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 170C. Stek przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a na patelni rozgrzewamy masło. Mięso chwilkę podsmażamy z każdej strony by zamknąć pory, a przy tym zatrzymujemy wszystkie soki w mięsie. Gdy mięso jest już złociste, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 7-10 min (w zależności od grubości). Po tym czasie stek powinien być lekko krwisty (medium). Jeśli lubimy bardziej wysmażonego, trzymamy go w piekarniku dłużej ok. 5 min. Smacznego!