Wykonanie
Połączenie
brokuła,
żurawiny,
sera feta i
migdałów to ulubione danie mojego
męża. Jeśli jeszcze nie znacie tego smaku, namawiam, by szybko to zmienić.
Sałatka ta zadziwiająco szybko znika z miski, ale na szczęście przygotowuje się ją błyskawicznie. Dzięki temu często robimy ją w tygodniu by zabrać ze sobą do pracy. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 1 duży
brokuł- 1 opakowanie
suszonej żurawiny (ok. 100 g)- 1 opakowanie
płatków migdałowych (ok. 50 g)- kartonik
sera feta (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu)- 2-3 ząbki
czosnku- 1/3 szklanki
oliwy z oliwek dobrej jakościPRZYGOTOWANIE:
Czosnek przeciskamy do szklanki i mieszamy z
oliwą. Tak przygotowany sos zostawiamy na pół godziny by się "przegryzł".W tym czasie
brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na al dente (ważne by warzywo nie zostało rozgotowane). Ugotowanego
brokuła przekładamy do miski i mieszamy z
czosnkową oliwą.Na suchej patelni prażymy
płatki migdałowe na złocisty kolor, a
ser feta kroimy w centymetrową kostkę. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy i już :) Smacznego!