Wykonanie
Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej20 dag
masła2
żółtka jaja1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta1 torebka
cukru wanilinowego Delecta3/4 szklanki
cukruszczypta
soliPrzełożenie:1 szklanka
marmolady wiśniowej2 łyżki
likieru wiśniowegoDekoracja;40 dag masy marcepanowejkolorowe barwniki w żelu -żółty, czerwony,zielony
płatki migdałoweSposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę pszenną przesiać wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrami oraz
żółtkami, dodać posiekane zimne
masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a
potem szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie równe części.Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej formy, o kształcie
jajka wyciąć nożykiem dwie identyczne pisanki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.W cieście porobić dziurki widelcem.Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut. Wyjąć ostudzić.

Przełożenie:
Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z
wiśniowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą pisanką na wierzchu również rozsmarować cienko
marmoladę
Dekoracja: 25 dag marcepanu zabarwić na żółty kolor-ilość barwnika zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, zagnieść całość na jednolitą masę , rozwałkować na cienki placek przez pergamin,przykryć całą pisankę , nadmiar masy odciąć po bokach cienkim nożykiem.

Resztę marcepanu zabarwić na pozostałe kolory , udekorować mazurka.

Ps.Mój Wypiek bierze udział w Akcji na Durszlaku- Wielkanocne wypieki z Delectą.Życzę smacznego!


