Wykonanie
Jak smakowite jest domowe
pieczywo nie trzeba nikogo przekonywać...:)

Składniki60 dag
mąki pszennej typ 65050 dag
mąki żytniej razowej6 dag
drożdży świeżych1,5 łyżeczki
soli1 /2 szklanki
otrąb pszennych1 torebka
przyprawy do
chleba z
suszonymi pomidorami1 łyżeczka
cukru1 litr
wody100 ml czynnego zakwasu
chlebowegoSposób przygotowaniaDo rondelka wlewamy szklankę ciepłej
wody wsypujemy łyżeczkę
cukru, wkruszamy
drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą
mąki razowej. Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy
mąki pszenną i razową dodajemy
otręby i
sól oraz wlewamy resztę
wody i kwas,wsypujemy
przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z
drożdży i wyrabiamy ręką .

Tak wyrobione ciasto na
chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło.

Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika i pieczemy około 1 godziny.Po wyjęciu gorące smarujemy łyżeczką
masła skórkę aby była chrupiąca i miała ładny błyszczący kolor.