Wykonanie
Wersja podstawowaSkładniki:1 litr
mleka2 szklanki
cukrylaska wanilii (opcjonalnie)1/2 kostki
masłaW garnku wymieszać
mleko z
cukrem, włożyć
wanilię i podgrzewać na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu często mieszając (nie dopuszczać do pojawienia się piany na powierzchni). Po 1 godzinie wyjąć
laskę wanilii, a masę gotować jeszcze 1-1,5 godziny, aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa.W misce utrzeć
masło, a gdy stanie się puszyste, dodawać, stale ucierając, po łyżce schłodzonej masy.Wersja szybkaSkładniki:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego
Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać
wodą do przykrycia puszki, nałożyć na garnek pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności
wodę uzupełniać). Puszkę wystudzić i otworzyć.