ßßß Cookit - przepis na Sos chrzanowy z żurawiną

Sos chrzanowy z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Sos chrzanowy z żurawiną podaje się z wędlinami, pasztetami lub pieczonymi mięsami. Dodatek żurawiny i jogurtu łagodzi smak chrzanu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić smak tego sosu, namoczcie żurawinę w czerwonym wytrawnym winie.
Ten sos chrzanowy przygotowuje się bez wysiłku w kilka chwil, a zwyczajny chrzan zyskuje nowe oblicze;)
Składniki:
4 łyżki chrzanu tartego - wykorzystalam chrzan ze słoiczka, śmietankowy o delikatnym smaku
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka jogurtu naturalnego
2-3 łyżki gorącej wody lub 1 łyżka gorącej wody i 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Suszoną żurawinę namoczyć w gorącej wodzie lub łyżce wrzątku + winie .
Po 15 minutach namaczania, odcedzić żurawinę i pozostawić na sicie ok. 30 minut.
Wymieszać chrzan z namoczoną żurawiną i jogurtem naturalnym .
Sos przechowywać w lodówce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/12/sos-chrzanowy-z-zurawina.html