ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy z czekoladą

Mazurek kajmakowy z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Mazurek kajmakowy wg mojego przepisu smakuje nawet przeciwnikom mazurków. Ma kruchy spód, warstwę kwaśnej konfitury, delikatny kajmak i polewę z gorzkiej czekolady. Nie jestem wielbicielką ciast, szczególnie tych baaardzo słodkich. Starałam się, aby mazurek nie był przesłodzony i miał różne, dokładnie wyczuwalne smaki.
Składniki:
Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm
100 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g zimnego masła
50 g drobnego cukru trzcinowego
1 żółtko
1-2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany (18%)
szczypta soli
Kajmak:
2 szklanki śmietanki tortowej 36%
8 płaskich łyżek drobnego cukru
ziarenka 1 laski wanilii
duża szczypta soli
Polewa czekoladowa:
1 gorzka czekolada (90 g)
30 g masła
Ponadto:
Konfitura z czarnej porzeczki
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto ze składników na ciasto. Jeśli będzie trudno zagnieść ciasto, to można dodać jeszcze odrobinę śmietany.
Zagniecione ciasto, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić w lodówce.
Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0 , 5 cm i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodatkowo uformować z rozwałkowanego ciasta, brzeg wokół spodu ciasta.
Przed pieczeniem, nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.
Piec ciasto przez 20 w temp. 200 stopni do uzyskania złotego koloru.
Kajmak:
Składniki kajmaku dokładnie wymieszać, gotować na wolnym ogniu 2 , 5-3 godziny, mieszając co kilka minut.
Kajmak gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Na przestudzonym cieście rozsmarować ok. 0,5 cm warstwę konfitury z czarnej porzeczki.
Następnie wyłożyć przestudzony kajmak, wyrównać jego powierzchnię, pozostawić do stężenia kajmaku (2-3 godziny).
W rondelku rozpuścić czekoladę i masło. Lekko przestudzoną polewę czekoladową, przełożyć na kajmak i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/04/mazurek-kajmakowy-z-czekolada.html