ßßß


Składniki:Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm100 g mąki pszennej75 g mąki pszennej pełnoziarnistej100 g zimnego masła50 g drobnego cukru trzcinowego1 żółtko1-2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany (18%)szczypta soliKajmak:2 szklanki śmietanki tortowej 36%8 płaskich łyżek drobnego cukruziarenka 1 laski waniliiduża szczypta soliPolewa czekoladowa:1 gorzka czekolada (90 g)30 g masłaPonadto:Konfitura z czarnej porzeczkiKandyzowana skórka pomarańczowaPrzygotowanie:Zagnieść ciasto ze składników na ciasto. Jeśli będzie trudno zagnieść ciasto, to można dodać jeszcze odrobinę śmietany.Zagniecione ciasto, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić w lodówce.Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0 , 5 cm i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.Dodatkowo uformować z rozwałkowanego ciasta, brzeg wokół spodu ciasta.Przed pieczeniem, nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.Piec ciasto przez 20 w temp. 200 stopni do uzyskania złotego koloru.Kajmak:Składniki kajmaku dokładnie wymieszać, gotować na wolnym ogniu 2 , 5-3 godziny, mieszając co kilka minut.Kajmak gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.Na przestudzonym cieście rozsmarować ok. 0,5 cm warstwę konfitury z czarnej porzeczki.Następnie wyłożyć przestudzony kajmak, wyrównać jego powierzchnię, pozostawić do stężenia kajmaku (2-3 godziny).W rondelku rozpuścić czekoladę i masło. Lekko przestudzoną polewę czekoladową, przełożyć na kajmak i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego