Wykonanie
Mazurek kajmakowy wg mojego przepisu smakuje nawet przeciwnikom mazurków. Ma kruchy spód, warstwę kwaśnej
konfitury, delikatny kajmak i polewę z
gorzkiej czekolady. Nie jestem wielbicielką ciast, szczególnie tych baaardzo słodkich. Starałam się, aby mazurek nie był przesłodzony i miał różne, dokładnie wyczuwalne smaki.



Składniki:Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm100 g
mąki pszennej75 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g zimnego
masła50 g drobnego
cukru trzcinowego1
żółtko1-2 łyżki kwaśnej i gęstej
śmietany (18%)szczypta
soliKajmak:2 szklanki
śmietanki tortowej 36%8 płaskich łyżek drobnego
cukruziarenka 1
laski waniliiduża szczypta
soliPolewa czekoladowa:1
gorzka czekolada (90 g)30 g
masłaPonadto:
Konfitura z
czarnej porzeczkiKandyzowana
skórka pomarańczowaPrzygotowanie:Zagnieść ciasto ze składników na ciasto. Jeśli będzie trudno zagnieść ciasto, to można dodać jeszcze odrobinę
śmietany.Zagniecione ciasto, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić w lodówce.Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0 , 5 cm i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.Dodatkowo uformować z rozwałkowanego ciasta, brzeg wokół
spodu ciasta.Przed pieczeniem, nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.Piec ciasto przez 20 w temp. 200 stopni do uzyskania złotego koloru.Kajmak:Składniki kajmaku dokładnie wymieszać, gotować na wolnym ogniu 2 , 5-3 godziny, mieszając co kilka minut.Kajmak gotować do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany.Na przestudzonym cieście rozsmarować ok. 0,5 cm warstwę
konfitury z
czarnej porzeczki.Następnie wyłożyć przestudzony kajmak, wyrównać jego powierzchnię, pozostawić do stężenia kajmaku (2-3 godziny).W rondelku rozpuścić
czekoladę i
masło. Lekko przestudzoną
polewę czekoladową, przełożyć na kajmak i posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową.Smacznego