Wykonanie

Pasztet z
boczku to doskonała propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Świetna alternatywa dla kupnych wyrobów, czy
wędlin. Domowy znacznie zdrowszy i o niebo smaczniejszy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :)Składniki ( na keksówkę 25 cm.x 12 cm.)- 1 kg.
boczku surowego bez skóry i kości- 2 duże ząbki
czosnku- 1 łyżka domowej
wegety, lub ulubionej
przyprawy do mięs- 1 szklanka kwaśnej
śmietany 12 lub 18 %Wykonanie
Boczek kroję na mniejsze kawałki i
mielę w maszynce do
mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, łyżkę domowej
wegety i
śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułka tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pasztet jest gotowy.Po upieczeniu pasztet należy wyjąć z keksówki i jeszcze gorący przykryć szczelnie folią aluminiową, tak pozostawić do wystudzenia,
potem przełozyc do lodówki. Będzie soczysty i łatwo pokroi się nawet na cienkie plasterki. Powstały tłuszczyk z pieczenia, odlewam do miseczki, studzę, wkładam do lodówki i mam doskonały zapas świeżego smalczyku.Smacznego :)
