ßßß Cookit - przepis na Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny.

Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny.

nazwa

Wykonanie

Pasztet z boczku to doskonała propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Świetna alternatywa dla kupnych wyrobów, czy wędlin. Domowy znacznie zdrowszy i o niebo smaczniejszy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :)
Składniki ( na keksówkę 25 cm.x 12 cm.)
- 1 kg. boczku surowego bez skóry i kości
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka domowej wegety, lub ulubionej przyprawy do mięs
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
Wykonanie
Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pasztet jest gotowy.
Po upieczeniu pasztet należy wyjąć z keksówki i jeszcze gorący przykryć szczelnie folią aluminiową, tak pozostawić do wystudzenia, potem przełozyc do lodówki. Będzie soczysty i łatwo pokroi się nawet na cienkie plasterki. Powstały tłuszczyk z pieczenia, odlewam do miseczki, studzę, wkładam do lodówki i mam doskonały zapas świeżego smalczyku.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/pasztet-z-boczku-domowy-soczysty-i.html