ßßß
Składniki (na 3 blachy):1 szkl. schłodzonej wody z puszki po ciecierzycy konserwowej (duża puszka 800 g)
1 i 1/4 szkl. cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiopcjonalnie: 3/4 łyżeczki cream of tartar (winianu potasu)Przygotowanie:Wodę po ciecierzycy wlać do misy miksera, dodać ekstrakt waniliowy i ubić na sztywno, jak białka. Zajmuje to więcej czasu niż ubijanie białek, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość. Następnie dodać winian potasu i dalej miksować przez ok. minutę. Na koniec (cały czas miksując) dodawać po łyżce cukru pudru.Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90ºC (termoobieg) przez min. 2 godziny (wcześniej nie otwierać piekarnika). I tu uwaga: U mnie czas suszenia wydłużył się aż do 4 h (3 blachy jednocześnie),bo po dwóch godzinach bezy nadal były miękkie. Proponuję sprawdzić je po dwóch godzinach i ewentualnie wydłużyć czas suszenia. Po wysuszeniu uchylić lekko piekarnik i pozostawić w nim bezy do całkowitego wystygnięcia.