Wykonanie
Jakiś czas temu na FB zobaczyłam zdjęcie wegańskiej Pavlovej, zaciekawiona sprawdziłam czym zastąpiono
białka, okazało się, że
wodą z puszki po
ciecierzycy konserwowej. Tak! Też nie mogłam wyjść z podziwu, że ktoś wpadł na pomysł ubicia
wody po
cieciorce (podobno
woda z puszki po
białej fasoli też się nadaje). Weganką nie jestem, ale przemawia do mnie fakt "nic-nie-marnowania" i wykorzystania w kuchni każdego składnika.Pewnie zastanawiasz się jak smakują takie bezy? Doświadczenie przeprowadziłam na
bliskich - poczęstowałam ich
bezami i nie zdradziłam z czego są zrobione. Dosłownie NIKT się nie zorientował, że nie są to standardowe,
białkowe bezy :)Jeszcze kilka słów o samym produkcie - kupując
ciecierzycę konserwową czytaj etykietę, jeśli ma więcej niż 3 składniki lepiej odstaw ją na półkę. W składzie powinna być tylko
ciecierzyca,
woda i
sól. Nic więcej. No to teraz czas na zakupy, bo w zanadrzu mam jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie
wody po
cieciorce - niebawem na blogu :)
Składniki (na 3 blachy):1 szkl. schłodzonej
wody z puszki po
ciecierzycy konserwowej (duża puszka 800 g)
1 i 1/4 szkl.
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiopcjonalnie: 3/4 łyżeczki cream of
tartar (winianu potasu)Przygotowanie:
Wodę po
ciecierzycy wlać do misy miksera, dodać ekstrakt
waniliowy i ubić na sztywno, jak
białka. Zajmuje to więcej czasu niż ubijanie
białek, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość. Następnie dodać winian potasu i dalej miksować przez ok. minutę. Na koniec (cały czas miksując) dodawać po łyżce
cukru pudru.Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać
bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90ºC (termoobieg) przez min. 2 godziny (wcześniej nie otwierać piekarnika). I tu uwaga: U mnie czas suszenia wydłużył się aż do 4 h (3 blachy jednocześnie),bo po dwóch godzinach
bezy nadal były miękkie. Proponuję sprawdzić je po dwóch godzinach i ewentualnie wydłużyć czas suszenia. Po wysuszeniu uchylić lekko piekarnik i pozostawić w nim
bezy do całkowitego wystygnięcia.