Wykonanie
Domowa
nalewka mandarynkowa... nie napiszę, że smaczna, bo koneserką
nalewek nie jestem, ale uwielbiam je robić, a później obdarowywać
bliskich. Oczywiście pełnoletnich :)

Składniki:6 dojrzałych
mandarynek (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych)1 l
spirytusu (użyłam
nalewkowego o zawartości
alkoholu 60%)1 szklanka
wody250 g
cukru1 łyżka
mioduPrzygotowanie:1.
Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z
mandarynek wycisnąć sok, a ze skórek zeskrobać białą wewnętrzną warstwę.2. W dużym słoiku (2 l) umieścić skórki
mandarynek, wlać litr
spirytusu i sok z
mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie
nalewkę zlać.3. Przygotować
syrop z
wody,
cukru i
miodu: do garnka wlać
wodę, dodać
cukier i
miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Do ciepłego
syropu wlać powoli, stale mieszając,
nalewkę. Wlać do dużego słoika, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.4. Po 2-óch tygodniach zlać
nalewkę przez gazę, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 2,5 miesiąca.Źródło/ Inspiracja: J.
Rogala "Wielka Księga
Nalewek"