ßßß
Składniki (na ok. 850-900 ml):340 g jogurtu bałkańskiego100 ml schłodzonej śmietany kremówki250 g czerwonych porzeczek2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie)100 g cukru pudru2 żółtkaPrzygotowanie:1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia i zmiksować za pomocą blendera, następnie przetrzeć przez sito.
2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać jogurt, owoce i likier. Miksować do połączenia składników.3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z żółtkami.4. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta).Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny (kilkakrotnie wyciągać i miksować - co pół godziny, dzięki temu lody będą puszyste i bez kryształków lodu).
