ßßß Cookit - przepis na Lody jogurtowo-porzeczkowe

Lody jogurtowo-porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Za porzeczkami nie przepadam, bo za kwaśne, ale te lody mogę jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam.
Składniki (na ok. 850-900 ml):
340 g jogurtu bałkańskiego
100 ml schłodzonej śmietany kremówki
250 g czerwonych porzeczek
2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie)
100 g cukru pudru
2 żółtka
Przygotowanie:
1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia i zmiksować za pomocą blendera, następnie przetrzeć przez sito.
2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać jogurt, owoce i likier. Miksować do połączenia składników.
3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z żółtkami.
4. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta).
Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny (kilkakrotnie wyciągać i miksować - co pół godziny, dzięki temu lody będą puszyste i bez kryształków lodu).
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/07/lody-jogurtowo-porzeczkowe.html