Wykonanie
Wczoraj na fb pochwaliłam się świeżo zakupionymi książkami kulinarnymi, w tym książką z mnóstwem wspaniałych przepisów na desery z południowych Włoch. Znajduje się w niej m. in. przepis na na miękkie
ciasteczka migdałowe. Wśród składników (oprócz
migdałów oczywiście) wymieniony jest ekstrakt
migdałowy. Bardzo się ucieszyłam, bo właśnie zrobiłam swój domowy ekstrakt
migdałowy, na który czekałam cierpliwie 1,5 miesiąca :) Zachęcam zatem do jego przygotowania, bo niedługo zamieszczę przepis na wspomniane
ciasteczka :)Ekstrakt
migdałowy ma zastosowanie nie tylko do
ciastek. To także świetny dodatek do ciast,
lodów czy koktajli.

Składniki:papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego
mleka migdałowego, lub 15 szt. całych
migdałów300 ml
wódkiPrzygotowanie:

1. Papkę
migdałową przełożyć do słoika, zalać
wódką i wstrząsnąć.Jeśli używamy całych
migdałów:
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać
wodę i usunąć łupinki (powinny bez problemu odchodzić). Następnie
migdały osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, posiekać (niezbyt drobno), przełożyć do słoika i zalać
wódką.2. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na min. miesiąc, co jakiś czas potrząsać słoikiem.3. Po tym czasie ekstrakt przecedzić i przelać do buteleczki.4. Przechowywać w ciemnym miejscu.