ßßß Cookit - przepis na Domowy ekstrakt migdałowy

Domowy ekstrakt migdałowy

nazwa

Wykonanie

Wczoraj na fb pochwaliłam się świeżo zakupionymi książkami kulinarnymi, w tym książką z mnóstwem wspaniałych przepisów na desery z południowych Włoch. Znajduje się w niej m. in. przepis na na miękkie ciasteczka migdałowe. Wśród składników (oprócz migdałów oczywiście) wymieniony jest ekstrakt migdałowy. Bardzo się ucieszyłam, bo właśnie zrobiłam swój domowy ekstrakt migdałowy, na który czekałam cierpliwie 1,5 miesiąca :) Zachęcam zatem do jego przygotowania, bo niedługo zamieszczę przepis na wspomniane ciasteczka :)
Ekstrakt migdałowy ma zastosowanie nie tylko do ciastek. To także świetny dodatek do ciast, lodów czy koktajli.
Składniki:
papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego mleka migdałowego, lub 15 szt. całych migdałów
300 ml wódki
Przygotowanie:
1. Papkę migdałową przełożyć do słoika, zalać wódką i wstrząsnąć.
Jeśli używamy całych migdałów: Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć łupinki (powinny bez problemu odchodzić). Następnie migdały osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, posiekać (niezbyt drobno), przełożyć do słoika i zalać wódką.
2. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na min. miesiąc, co jakiś czas potrząsać słoikiem.
3. Po tym czasie ekstrakt przecedzić i przelać do buteleczki.
4. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/05/domowy-ekstrakt-migdaowy.html