Wykonanie
Ostatnio chciałam zrobić jakiś orzeźwiający deser z dodatkiem ekstraktu
miętowego, ale gdy zobaczyłam w sklepie jego cenę, postanowiłam sama sobie taki ekstrakt przygotować :) To nic trudnego, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać miesiąc, aż ekstrakt będzie gotowy. Jakie ma zastosowanie? Jako dodatek do: ciast,
ciasteczek, mas (którymi przekładane są ciasta), kremów (którymi dekorowane są babeczki), lukru,
lodów,
kawy,
herbaty,
drinków.A teraz proporcje:
wódki powinno być dwa
razy więcej, niż
mięty. Czyli: jeśli gałązki/ listki
mięty zajmują nam pół szklanki, to musimy je zalać jedną szklanką
wódki. Jeśli jednak nie wszystkie listki będą przykryte, to dolewamy
wódki.

Składniki:

kilka gałązek świeżej
mięty300 ml
wódkiPrzygotowanie:1.
Miętę opłukać i wysuszyć.Następnie rozgnieść trochę w rękach, aby uwolnić
olejki eteryczne.2. Włożyć do słoika, zalać
wódką i wstrząsnąć. Trzeba pamiętać o tym, że cała
mięta powinna być zakryta
wódką.3. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na min. miesiąc.4. Po tym czasie ekstrakt przecedzić i przelać do buteleczki.5. Przechowywać w ciemnym miejscu.