Wykonanie
Urodzaj na
miętę w pełni. W poszukiwaniu tegorocznych inspiracji na jej wykorzystanie zawitałam do domowej cookierenki Agi, w której dzieli się sposobem na przygotowanie
miętowego ekstraktu. Gotowy produkt można wykorzystać do deserów, ciast, kremów,
lodów,
drinków jak również do zabiegów kosmetycznych. Jego sklepowa cena nie należy do najniższych a domowe przygotowanie jest banalnie proste - a chyba najistotniejszym składnikiem jest czas;)

Składniki:liście świeżej
miętywódka1 słoik/buteleczka i miesięczna cierpliwość;)
Miętę opłukać, strząsnąć nadmiar
wody, porwać na kawałki, uwalniając
olejki eteryczne.Włożyć do słoika, zalać
wódką.
Alkohol musi przykryć liście, więc zakręconym słoikiem porządnie wstrząsnąć i w miarę potrzeby dolać
wódkę.Słoik odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie przecedzić i przelać do buteleczki. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.