Wykonanie
Po zrobieniu
mleka owsianego została mi papka owsiana, która w błyskawiczny sposób przekształciła się w smaczne, owsiane
ciasteczka :)
Ciastka można zrobić też bez tej papki - najważniejsze składniki to
płatki owsiane i
banan. Dodatki - wedle gustu. Polecam jako zdrową przekąskę, np. na drugie śniadanie.

Składniki (na 8-9 dużych
ciastek):papka owsiana, która pozostała z wyrobu domowego
mleka owsianego (opcjonalnie)1 duży, dojrzały
bananok. pół szklanki
płatków owsianychulubione dodatki, np.
suszone owoce,
pestki słonecznika, posiekana
czekolada (u mnie: garstka
żurawiny, garstka pestek
słonecznika, 3 kostki posiekanej
gorzkiej czekolady)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.

2.
Banana rozgnieść w miseczce widelcem, dodać
płatki owsiane, papkę owsianą (jeśli nie mamy - zwiększyć ilość
płatków owsianych) i ulubione dodatki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne - dodać więcej
płatków owsianych. Wszystko dokładnie wymieszać.3. Z przygotowanego ciasta formować w dłoni kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut.