ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Dostałam od Teściowej mnóstwo owoców, w tym przepyszne, soczyste pomarańcze. Przyszedł mi do głowy pomysł jak je wykorzystać.
Pomarańczki maczane w gorzkiej czekoladzie ze szczyptą soli morskiej, to mała, słodka przekąska, na którą skusi się prawie każdy :) Bardzo szybka do zrobienia, efektownie wyglądająca i przede wszystkim pyszna! Uwielbiam połączenie czekolady i owoców, mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.
Przy okazji przypominam o profilu Kuchni Elexis na Instagramie, ostatnio dzieje się tam naprawdę dużo!
Potrzebujemy:
pomarańczki
gorzką czekoladę
sól morską
Pomarańczki obieramy i dzielimy na kawałki. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub tak jak ja to zrobiłam - w mikrofali (wstawiam w miseczce połamaną czekoladę - najpierw 20 sekund, wyjmuję i mieszam i kolejne 20 sekund, tak kilka razy aż całkowicie się rozpuści).
Pomarańcze maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i posypujemy kilkoma ziarenkami soli morskiej. Odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej do lodówki).
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/04/pomarancze-w-sonej-czekoladzie.html