Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja na nietypowe
pieczywo -
chleb na sodzie. Bez zakwasu i
drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka.P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was
ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą
sody ;-)

Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki żytniej pełnoziarnistejłyżeczka
soli2 łyżeczki
sody oczyszczonejduży kubek
maślanki naturalnej (400 ml)3 łyżki
ziaren słonecznika3 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki
sezamu2 łyżki ziaren do posypania bochenkaPrzygotowanie:1. Obydwa rodzaje
mąki i
sodę przesiałam do miski, wymieszałam z
solą i ziarnami.2. Wlałam
maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji.3. Przełożyłam ciasto na obsypany
mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej
mąką.4.
Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko
mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną
maślanki i obsypałam ziarnami.5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - dobrze wypieczony
chleb postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.