Wykonanie

Czasem warto wypić inną
kawę niż zwykle. Takie
espresso na pewno zachwyci gości.Źródło: "Słodka pokusa" Tadeusz Gwiaździński, str. 26.Składniki na 1 porcję:
Syrop:200 ml świeżo zaparzonej
kawy espresso3 łyżki
cukru brązowegoCukier rozpuścić w gorącej
kawie, przelać do niewielkiego garnka i gotować na małym ogniu do momentu, aż płyn zgęstnieje.2
żółtka2 łyżki
cukru100 ml świeżo zaparzonej mocnej
kawy espresso2 łyżki słodkiego
syropu kawowegoŻółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Postawić nad gorącą kąpielą
wodną i dalej ubijać, jednocześnie wlewając cienkim strumieniem gorącą
kawę. Ubijać tak długo, aż powstanie puszysta jednolita masa. Na dno szklanki wlać
syrop kawowy i zalać ubitą pianą
kawową. Natychmiast podawać.Życzę smacznego!


