ßßß Cookit - przepis na "Bita" kawa espresso

"Bita" kawa espresso

nazwa

Wykonanie

Czasem warto wypić inną kawę niż zwykle. Takie espresso na pewno zachwyci gości.
Źródło: "Słodka pokusa" Tadeusz Gwiaździński, str. 26.
Składniki na 1 porcję:
Syrop:
200 ml świeżo zaparzonej kawy espresso
3 łyżki cukru brązowego
Cukier rozpuścić w gorącej kawie, przelać do niewielkiego garnka i gotować na małym ogniu do momentu, aż płyn zgęstnieje.
2 żółtka
2 łyżki cukru
100 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy espresso
2 łyżki słodkiego syropu kawowego
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Postawić nad gorącą kąpielą wodną i dalej ubijać, jednocześnie wlewając cienkim strumieniem gorącą kawę. Ubijać tak długo, aż powstanie puszysta jednolita masa. Na dno szklanki wlać syrop kawowy i zalać ubitą pianą kawową. Natychmiast podawać.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/11/bita-kawa-espresso.html