ßßß Cookit - przepis na Crème brûlée (przepis z Masterchef Australia)

Crème brûlée (przepis z Masterchef Australia)

nazwa

Wykonanie

600 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %, w temp. pokojowej
6 żółtek, w temp. pokojowej
1/4 szklanki cukru
1 laska wanilii
brązowy cukier, do skarmelizowania
Piekarnik rozgrzać do 130-140°C. Przygotować kąpiel wodną. Na dnie dużej blachy rozłożyć ściereczkę. Na niej ustawić 6 foremek do Crème brûlée (u mnie foremki po Crème brûlée z Lidla). Zagotować wodę w czajniku.
Śmietankę wlać do rondla, dodać cukier, ziarenka zeskrobane z laski wanilii oraz pozostałość laski. Podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania. Chwilę pogotować (ok. 30 s), a następnie wyłączyć gaz.
Żółtka wymieszać (ale nie ubijać) z cukrem ręczną trzepaczką (w żadnym wypadku mikserem, bo wtłoczymy za dużo powietrza i potem na powierzchni kremu powstanie całkiem niepotrzebna pianka).
Gorącą śmietankę wlać do żółtek, ciągle mieszając. Płyn przelać przez sitko. Wlać do pojemnika z "dziubkiem" i rozlać po równo do foremek. Aby pozbyć się ewentualnej pianki lub bąbelków z powierzchni deseru, należy przy pomocy kawałka papierowego ręcznika zebrać jej nadmiar. Przyłożyć kawałek ręcznika do powierzchni i szybko podnieść. Tafla deseru powinna być gładka.
Następnie do formy wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości kokilek. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną).
W programie Masterchef piekli 40 minut w 120°C. W tej temperaturze ja musiałam piec pół godziny dłużej, czyli w sumie piekłam przez 1 godzinę i 10 minut. Myślę zatem, że należy zwiększyć temperaturę pieczenia do 130-140°C i piec ok. 40-50 minut. Sprawdzać w trakcie, krem powinien być ścięty równomiernie i mieć konsystencję galarety. Długość pieczenia będzie też zależeć od wielkości i głębokości foremek, których użyjecie.
Upieczony krem wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
Przed podaniem wierzch kremu posypać brązowym cukrem, potrząsnąć delikatnie, by cukier rozłożył się równomiernie i opalić z pomocą palnika cukierniczego. Następnie rozsypać jeszcze jedną porcję cukru i ponownie opalić. Od razu podawać.
Jeżeli nie macie palnika można spróbować skarmelizować cukier wstawiając foremki z kremem na 2 minuty pod rozgrzany do 230-240°C grill w piekarniku. Jednak tej metody osobiście nie próbowałam, więc niestety ni e mogę zagwarantować sukcesu.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/08/creme-brulee-przepis-z-masterchef.html