Wykonanie

Wpis z dedykacją dla mojej przyjaciółki, nałogowej kawoszki, która z
kawą nie rozstaje się nigdy. Daria, wiem, że kuchnie raczej omijasz w swoim domu, ale mam nadzieję, że ten przepis wypróbujesz i przestaniesz kupować
kawę na stacji :D Ps. możesz pominąć
bitą śmietanę oraz obtaczanie ziarna
kawy w rozpuszczonej
czekoladzie :DPrzepis pochodzi z dodatku "
Gorące napoje" str. 19.Składniki na 2 osoby:50 g tartej, ciemnej
czekolady2 filiżanki świeżo zaparzonego gorącego
espresso250 ml
mleka120 ml
śmietany kremówki2 ziarenka
kawytarta, ciemna
czekolada do dekoracjiJedną łyżeczkę tartej
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej i zanurzyć w niej dwa ziarenka
kawy. Odłożyć na talerzyk do zastygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.Resztę tartej
czekolady rozłożyć do dwóch małych filiżanek i wlać do każdej porcję gorącego
espresso. Mieszać, aż do rozpuszczenia
czekolady.W tym czasie podgrzać
mleko w mikrofalówce i spienić za pomocą specjalnego przyrządu lub trzepaczki. Polać
kawę mleczną pianką, a na wierzch położyć
bitą śmietanę. Udekorować ziarenkami
kawy w
czekoladzie i posypać tartą
czekoladą. Podawać od razu.Życzę smacznego!


