Wykonanie
Minęło 6 tygodni, ciasto na piernik dojrzało, zgęstniało i nabrało aromatu. Czas na dalszą część przepisu pochodzącego z książki
Marii Lemnis i Henryka Vitry pt. "W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole".Moje placki wyszły dość grube, postawiłam zatem dołożyć warstwę powideł również na wierzchu piernika i dopiero wtedy zalać polewą.
Dojrzałe ciasto wyłożyć na posypany
mąką blat. Podzielić na 3 równe części (aby
mieć pewność, że są równe najlepiej je zważyć). Każdą porcję ciasta rozwałkować (zalecana grubość to 0,5 cm, moje trochę grubsze). Ciasto jest gęste, wałkuje się je nadspodziewanie łatwo. Aby ciasto rozwałkować na równomierny i zgrabny placek, najlepiej wstępnie rozpłaszczoną porcję przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i za pomocą małego wałka rozwałkować placek w blaszce. Ja użyłam blachy o wymiarach 30 x 34 cm, ale zdecydowanie można użyć większej, takiej na całą wielkość piekarnika.Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 15-20 minut (w zależności od grubości placka). Mój placek wyszedł grubości 1 cm, po upieczeniu wyrósł do 2 cm. W ten sposób upiec pozostałe dwa placki i zostawić do wystygnięcia.Nadzienie i polewa:3 słoiki (po 300 g)
powideł śliwkowych3 tabliczki (300 g) ciemnej
czekolady70 g
masłaWystudzone placki przełożyć powidłami, u mnie jeden słoik na jeden placek. Powidła powinno się podgrzewać ok. 10 minut, ciągle mieszając, by nieco zgęstniały. Ja pominęłam ten punkt, bo moja warstwa powideł jest dość cienka. Jeżeli chcecie uzyskać grubszą warstwę powideł, to wtedy najlepiej je podgrzać i poczekać aż dobrze zgęstnieją, nie będą wtedy wypływać z ciasta. Lekko docisnąć, przykryć arkuszem pergaminu, równomiernie obciążyć i odstawić do skruszenia na 3-4 dni.Po tym czasie wierzch piernika posmarować warstwą powideł. Można schować na jakiś czas do lodówki, by powidła stężały.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, wymieszać z
masłem i rozsmarować na warstwie powideł. Odstawić do zastygnięcia.Piernik można długo przechowywać, wystarczy zawinąć go w papier lub lnianą ściereczkę, by nie wysechł.Dekoracja:50 g masy marcepanowej kupnej lub domowejzłoty i srebrny
barwnik spożywczycukier puder do podsypaniapędzelekforemki w kształcie gwiazdekMarcepan rozwałkować cienko na posypanej
cukrem pudrem stolnicy. Powycinać gwiazdki w różnych rozmiarach. Odstawić do przeschnięcia. Pomalować farbkami spożywczymi wedle uznania. Odstawić do zaschnięcia.Gotowymi gwiazdkami udekorować piernik. Układać je na
polewie czekoladowej nim ta zdąży całkiem zastygnąć.Życzę smacznego!