ßßß Cookit - przepis na Polewa czekoladowa idealna !

Polewa czekoladowa idealna !

nazwa

Wykonanie

W weekend nareszcie udało mi się coś co z reguły kompletnie mi nie wychodziło. Odkryłam sekret udanej polewy czekoladowej. Otóż chodzi o temperaturę ! Absolutnie nie wolno doprowadzić masła czy margaryny do wrzenia. Ale o tym za chwilkę :) W każdym razie polewa wyszła jednolita, bez grudek czy rozwarstwienia, o idealnej konsystencji nadającej się do oblania ciasta, do tego pięknie zastygła na cieście i nie zrobiła się matowa. Połysk polewy zawdzięczamy żelatynie. Czuję, że na Boże Narodzenie wszystkie ciasta będą w polewie czekoladowej :D
Skład:
125 g masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki mleka
4-5 łyżek kakao
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
Masło bądź margarynę wkładamy do rondelka i topimy na bardzo wolnym ogniu, gdy połowa będzie już stopiona to zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na chwilę, aby tłuszcz rozpuścił się we własnej kąpieli ( można pomóc sobie mieszając ). W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę we wrzątku. Następnie znów ustawiamy rondelek na bardzo wolnym ogniu, wsypujemy cukier puder i wlewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką rózgową, aż utworzy się jednolita masa ( dosłownie ok. minutę ). Zdejmujemy z ognia, dosypujemy kakao i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż składniki się połączą.
Gotową polewą możemy oblać dowolne ciasto bądź maczać w niej kawałki owoców.
Rzadko jestem w 100 % zadowolona z tego co ugotowałam bo mam manię perfekcji - polewa jednak spełniała moje wszelkie oczekiwania :)
Kaczka
Źródło:http://siekierapojajach.blogspot.com/2012/11/polewa-czekoladowa-idealna.html