Wykonanie

Nie zawsze jest tak, że wiele czasu potrzeba, by przygotować coś niezwykłego. Niezwykle smacznego, to mam na myśli. Coś takiego jak ten
schab. Cała sztuka zawiera się tym razem w zastosowaniu palonego
masła. Użycie tego składnika pozwala uzyskać tak doskonały smak i konsystencję pieczeni, że aż trudno uwierzyć, że w roli głównej występuje tutaj
schab. Jest tylko jeden sposób, by się przekonać: trzeba tak właśnie
schab przyrządzić a
potem go zjeść. Warto a pracy przy tym niewiele. Zapraszam.

Składniki (dla 4 osób):800 g
schabu bez kościkilka łyżek
białego winnego octu4 podłużne plastry
żółtego sera4 plastry wędzonego gotowanego
boczkuszczypta
kminku200 g solonego
masła w bardzo dobrym gatunku
sól do smaku
olej do smażenia
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć dokładnie
octem. Przykryć i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć
mięso, osuszyć ponownie ręcznikiem, natrzeć dokładnie
solą. Na patelni rozgrzać sporą ilość
oleju i zrumienić
schab z każdej strony.

Zdjąć
mięso z patelni i przełożyć je do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Polać kilkoma łyżkami
oleju, na którym się smażył. Reszta tłuszczu ze smażenia nie będzie już potrzebna.

Przykryć naczynie ze
schabem pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni z termoobiegiem, na 30 minut.W tym czasie przygotować palone
masło:Na patelni położyć
masło i podgrzewać na średniej mocy palnika. Należy uważać, by się nie przypalało.

Po pewnym czasie będzie widać, że
białko oddziela się od tłuszczu. Wtedy zawartość patelni będzie bulgotać i trochę pryskać. To normalne zjawisko.

Należy cierpliwie ogrzewać
masło dalej. Gdy zacznie brązowieć, trzeba zachować czujność, by go nie przypalić. Gdy
masło zaczyna zmieniać kolor, do przypalenia niewiele mu brakuje. Zanim tak się stanie należy
masło szybko przelać do innego naczynia. Pozostawione na gorącej patelni przypali się z pewnością.Gdy jest gotowe ma taki kolor:

i są w nim widoczne zrumienione
białkowe składniki
masła. Palone
masło posiada bardzo miły aromat, jest on inny niż zapach
masła surowego.Gdy
masło jest gotowe, przygotować nadzienie: plasterki
boczku zwinąć w rulony i "zapakować je w złożone na pół plastry
sera.
Schab wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę do krojenia i pokroić w plastry tak, by tylko co drugi plaster był odcięty do końca. W ten sposób powinny powstać cztery kawałki
schabu, posiadające "kieszeń".W każdą kieszeń włożyć
ser z
boczkiem, tak nadziane plastry
mięsa umieścić ponownie w naczyniu do zapiekania, układając je pionowo:

Polać
mięso całością przygotowanego
masła, posypać
kminkiem, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć pieczeń z piekarnika, przełożyć na półmisek, polać sosem i podać.

Sosu jest dużo i jest on doskonały w smaku, dlatego to, co pozostanie w żaroodpornym naczyniu należy przelać do sosjerki i podać razem z
mięsem.