ßßß Cookit - przepis na Fasolaki, czyli polskie kasztany

Fasolaki, czyli polskie kasztany

nazwa

Wykonanie

Coś, czego na pewno nie jedliście, a jeśli już, to tylko nieliczni mogliby coś takiego zrobić i zaserwować. Praliny? Owszem. Słodkie? Owszem. Z fasoli? Owszem. A to ci dopiero:) Praliny z fasoli, kto to widział, a widział i jadł i było pyszne :D
Składniki:
1/2 kg fasoli Piękny Jaś
3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie herbatników -380 g ( ja zużyłam około połowy tego opakowania)
Wykonanie:
Fasolę zalewam przegotowaną woda i odstawiam na całą no. rano gotuję w wodzie w której się moczyła, przez 20 min, potem wymieniam wodę i gotuje, aż fasola zacznie się rozpadać, osączam na durszlaku i studzę.
Przekładam do blendera i miksuję z dodatkiem cukru. Przekładam do rondelka i podsmażam aż ściemnieje i zgęstnieje. Masę mieszam cały czas, gdyż szybko się przypala. Gęstą masę fasolową odstawiam do przestygnięcia.
Herbatniki blenderuję na proszek i dodaję porcjami do chłodnej masy kontrolując jej gęstość. U mnie wystarczyło pół opakowania herbatników.
Dłonie smaruję oliwą, nabieram po łyżeczce masy i formuję kuleczki. Układam na talerzu i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/03/fasolaki-czyli-polskie-kasztany.html