ßßß
Kompot zawszę przygotowuje z takiej proporcji: jedna część owoców na cztery części wody 1:4. Czyli na pół kg owoców przypada 2 litry wody. Jednak jest to dość mocna proporcja i jeżeli owoce są bardzo soczyste i o intensywnym smaku np. wiśnie, mirabelki to tą proporcje zmieniam na większa, np: 1:6Zawsze można rozcieńczyć też chłodną przegotowaną wodą, gdyby jednak smak był zbyt ciężki.Owoce myjemy, usuwamy szypułki, pestki, części zielone, listka - zostawiamy czysty owoc.Owoce przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i wstawić na włączony palnik. Kiedy całość się zagotuje zmniejszyć palnik i gotować pod przykryciem około 10-15 minut, do całkowitej miękkości owoców. Można tez tylko zagotować i zostawić pod przykryciem, wtedy pozostanie więcej "zdrowia" w garnku. Jednak taki kompot będzie mniej wyrazisty w smaku.Kiedy kompot przestygnie słodzimy cukrem waniliowym - 1 opakowanie, lub więcej jeżeli mamy sporo napoju. Słodzimy brązowym cukrem według uznania i cieszymy się smakiem :)POLECAM!Obserwuj bloga przez