ßßß
W sklepach są dostępne kisiele w proszku, jednak nie smakują one tak jak prawdziwe, które sami przygotowujemy od podstaw. Możemy dodać swoje ulubione owoce lub soki różnego rodzaju, np. z malin. Mimo że nie ma sezonu na, np. truskawki, zawsze są dostępne mrożone. ;)Kisiel jest zdrowszy i smaczniejszy :DThere are available kissels in powder in supermarkets, but it isn't taste the same as home-made.You can add your favourite's fruit or juices, like rasberry juice.Though we don't have season for strawberries, we always can use frozen. ;)The kissel is healthier and more delicious than the powder one. ;)Składniki (na jedną porcję):1 szklanka owoców1 łyżka cukru1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanejIngredients( for one portion):1 glass of fruit1 tablespoon of sugar1 glass of water1 tablespoon of potato flourPrzygotowanie:Do garnka dodać owoce wraz z 3/4 szklanki wody.Zagotować i gotować przez około 2-3 minuty.Dodać cukier.Wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/4 szklanki wody. Powoli przelać do owoców cały czas mieszając. Jeżeli kisiel odpowiednio nie zgęstniał, rozcieńczam odrobinę mąki ziemniaczanej z wodą i dodajemy do owoców.Przelać do salaterki i podać.Preparation:To the soucepan add the fruit with 3/4 glass of water.Boil it for about 2-3 minutes.Add sugar.Mix potato flour and water. Slowly add to fruit and stir.Transfer to jellu mould.Smacznego :DEnjoy your meal :D