Wykonanie
W sklepach są dostępne
kisiele w proszku, jednak nie smakują one tak jak prawdziwe, które sami przygotowujemy od podstaw. Możemy dodać swoje ulubione
owoce lub
soki różnego rodzaju, np. z
malin. Mimo że nie ma sezonu na, np.
truskawki, zawsze są dostępne mrożone. ;)
Kisiel jest zdrowszy i smaczniejszy :DThere are available kissels in powder in supermarkets, but it isn't taste the same as
home-made.You can add your favourite's fruit or juices, like rasberry juice.Though we don't have season for strawberries, we always can use frozen. ;)The
kissel is healthier and
more delicious
than the powder one. ;)Składniki (na jedną porcję):1 szklanka
owoców1 łyżka
cukru1 szklanka
wody1 łyżka
mąki ziemniaczanejIngredients( for one portion):1 glass of fruit1 tablespoon of sugar1 glass of water1 tablespoon of potato
flourPrzygotowanie:Do garnka dodać
owoce wraz z 3/4 szklanki
wody.Zagotować i gotować przez około 2-3 minuty.Dodać
cukier.Wymieszać
mąkę ziemniaczaną z 1/4 szklanki
wody. Powoli przelać do
owoców cały czas mieszając. Jeżeli
kisiel odpowiednio nie zgęstniał, rozcieńczam odrobinę
mąki ziemniaczanej z
wodą i dodajemy do
owoców.Przelać do salaterki i podać.Preparation:To the soucepan add the fruit with 3/4 glass of water.Boil it for about 2-3 minutes.Add sugar.Mix potato
flour and water. Slowly add to fruit and stir.Transfer to jellu mould.Smacznego :DEnjoy your meal :D