ßßß Cookit - przepis na Crumble z jabłkami w kokilkach// Apple crumble in ramekins

Crumble z jabłkami w kokilkach// Apple crumble in ramekins

nazwa

Wykonanie

Jeżeli nie macie dobrej ręki do gotowania, lub zabrakło Wam czasu na zrobienie szarlotki, możecie wypróbować crumble. Zrobiłam je na dwa sposoby: wersja "light" oraz tradycyjnie. Deser przygotowuje się maksymalnie 30 min.
//
If you are a beginner in the kitchen or you don't have time to prepare apple pie, you can try doing crumble with apples in ramekins. I did it in two ways: one version is "light" and the other is traditional. It takes max 30 minutes from beginning to the end. Crumble is best served with vanilla ice cream in my opinion ;)
Składniki (na 2 porcje - kokilki)// Ingredients for 2 portions - 2 ramekins:
2 średnie jabłka// 2 medium sized apples
Kruszonka (wersja 1)// Crumble topping - version one:
3 łyżki płatków owsianych// 3 spoons of rolled oats
1 łyżka mąki pszennej// 1 spoon of flour
1/2 łyżeczki cukru// 1/2 teaspoon of sugar
1 łyżka orzechów - włoskich, laskowych// 1 spoon of hazelnuts
1 , 5 łyżki masła// 1 1/2 spoons of butter
Kruszonka (wersja 2)// Crumble topping - version two:
2 łyżki mąki// 2 spoons of flour
1 łyżka masła// 1 spoon of butter
1 łyżeczka cukru// 1 teaspoon of sugar
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Obrać i pokroić jabłka w kostkę - nie za drobną.
Nasmarować kokilki masłem i wrzucić jabłka.
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać. Musi być sypka - jak, np. bułka tarta ;)
Posypać jabłka kruszonką i zapiec w piekarniku - na około 15 minut.
Directions:
Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
Peel and cube apples.
Spread the ramekins with butter and add the chopped apples.
To make the crumble topping, mix all the ingredients in a bowl. Rub with your fingers.
Add crumble on the top.
Bake for about 15 minutes.
Smacznego!! :D
Enjoy your meal :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/01/crumble-z-jabkami-w-kokilkach.html