Wykonanie
Przepis, autorstwa Nutinki, znalazłam na forum cincin . Jest to moja pierwsza propozycja do tegorocznej Spiżarni.
500 g
żurawin500 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych
gruszek (można dać pół na pół z
jabłkami)2 łyżki
soku z cytryny3/4 szklanki
wody500 g
cukrułyżeczka suszonej zmielonej
skórki pomarańczowej1-2
goździkiŻurawiny przebrać, opłukać, odsączyć.
Gruszki pokroić na nieduże kawałki. Zagotować
wodę z sokiem z
cytryny, włożyć
gruszki, podgotować kilka minut, odsączyć. Do powstałego soku dosypać
cukier, zagotować. Gdy się rozpuści, dodać
żurawiny i
gruszki, wymieszać. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości (30-60 minut, ale trzeba uważać, żeby nie za długo). Mniej więcej kwadrans przed końcem gotowania dodać
skórkę pomarańczową i
goździki. Przełożyć do wyparzonych słoików, studzić do góry dnem..Smacznego!