Wykonanie
Queso blanco, czyli z hiszpańskiego po prostu "
biały ser". Chyba najlepszy
ser jaki do tej
pory zrobiłam. Pyszny, zwarty, kremowy, idealnie kroi się w plastry, a
potem zajada z pyszna kanapeczką :) Ma łagodny smak, lekko słodkawy.
Ser ten podobno też idealnie nadaje się do obróbki termicznej, bo nie topi się nawet podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Można go kroić w kostki i dodawać do zup,
sosów (spaghetti), lub jako zamiennik
tofu.5 litrów niepasteryzowanego
mleka60 ml
octu1 łyżeczka
soliMleko podgrzewamy do temperatury 85-88 stopni uważając, aby się nie przypaliło. Delikatnie mieszając powoli wlewamy
ocet. Powstały skrzep wykładamy na durszlak wyłożony muślinem, posypujemy połową
soli, wykładamy resztę skrzepu i solimy resztą
soli (
sól ułatwia odsączanie
sera). Zawijamy końce muślinu i wieszamy do ocieknięcia na kilka godzin. Powstały
ser możemy przechowywać w lodówce około 2 tygodnie.Smacznego!
Madzia---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)