Wykonanie
![](/Data/Images/www.chleby.info\2012_slash_05_slash_rogale-z-ciasta-francuskiego/l/132867450.JPG)
![](/Data/Images/www.chleby.info\2012_slash_05_slash_rogale-z-ciasta-francuskiego/l/1049643540.JPG)
Dalszy ciąg poprzedniego wpisu, czyli eksploatacja
ciasta francuskiego. Poprzednio "na wytrawnie", teraz na słodko. Znaczy się
rogale z powidłami śliwkowymi oblane
miodem. Tak jak poprzednio pisałem znienacka
Madzia mnie zaskoczyła łakociami takimi. A skoro już o tym pisałem to nie ma po co drugi raz pisać, przejdźmy do rzeczy zatem.
Ciasto francuskiepowidła śliwkowe
miódcukier trzcinowyCiasto francuskie kroimy na 6 trójkątów (tak jak na rysunku poniżej) i dalej sprawa jest już prosta. Smarujemy powidłami, czy tam innym smarowidłem (ja akurat chętnie bym spróbował z nutellą) i zawijamy niejako w rulon zaczynając od podstawy. W ten sposób
zrobi nam się fajny rogalik. Smarujemy
rogala miodem, posypujemy
cukrem trzcinowym i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
![](/Data/Images/www.chleby.info\2012_slash_05_slash_rogale-z-ciasta-francuskiego/l/-185236654.JPG)
![](/Data/Images/www.chleby.info\2012_slash_05_slash_rogale-z-ciasta-francuskiego/l/-1241386570.JPG)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)